Elnöki cikk listázó

Esemény - 2024. március 20.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta Hsziao Csiét, a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága alelnökét.

Fotó: SajtóirodaA megbeszélésen Kövér László elmondta, hogy  az országaink közötti együttműködések elmélyülésében  meghatározó szerepe volt annak, hogy a Magyar Kormány „Keleti Nyitás” külpolitikai és külgazdasági stratégiája, illetve a Hszi Csin-ping kínai elnök által elindított Övezet és Út Kezdeményezés egyaránt a politikai, gazdasági és emberközi kapcsolatok erősítését tűzte ki célul, mindezt a kölcsönös tiszteletre és bizalomra alapozva. A Magyarország és Kína közötti együttműködés dinamikus bővülésének fontos állomása volt a politikai kapcsolatok átfogó stratégiai partnerség szintjére emelése 2017-ben, amely mind a kormányközi,  mind a parlamenti kapcsolatok fejlődésére, mind pedig a kormányzó pártok együttműködésére is kiterjedt - fogalmazott a házelnök.
Gazdasági kapcsolatainkról szólva Kövér László elmondta, hogy Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, a teljes magyar külkereskedelem több mint 4 százalékát adja. A Magyarországon működő 380 kínai vállalat 16 ezer embert foglalkoztat, a külföldi befektetők közül 2023-ban Kína hozta be a legtöbb külföldi tőkét hazánkba. A házelnök üdvözölte, hogy a Magyarországon jelenlévő kínai vállalatok tovább bővítik befektetéseiket, és újabb vezető kínai vállalatok választják hazánkat a befektetésük helyszínéül.

Hsziao Csie a magas szintű politikai bizalmat nevezte a két ország sikeres kapcsolatrendszerének alapjaként, és megköszönte az Országgyűlés elnökének, hogy aktívan hozzájárul a két parlament együttműködéséhez.

Sajtóiroda

2024. március 20.